Kako da najbrže isjeckate kupus za salatu

Salata od kupusa jedna je od najčešćih koje se spremaju u kućama na Balkanu.

Ovo povrće u svježem stanju “ide” uz sve – i uz različite vrste mesa, i uz brojna variva, sa dresingom ili bez, ali priprema često zna da odnese mnogo vremena.

Jer, kupus ne smije da bude isjeckan previše sitno, pošto može da se pretvori u kašu, ali ni previše krupno jer onda ne može da “pokupi” začine i postane nezgodan za jelo.

Da biste isjeckali kupus za salatu koja će biti savršena za vaša nepca, potrebno je da primijenite jednostavnu tehniku i da batalite klasično rende ili velike noževe za rezanje kupusa i “pozovete u pomoć” ljuštilicu za čišćenje povrća.

Glavicu kupusa isijecite na polovine, a potom i na četvrtine. Spustite četvrtinu glavice kupusa na dasku, uzmite ljuštilicu za povrće i povlačite gore-dole po unutrašnjosti kupusa.

Salata će biti podjednako isječena, kupus će biti tanak, a samim tim će i dobro “prihvatiti” sve začine ili već gotov dresing. Pored toga, posao će biti brzo obavljen, a domaćica neće morati da uloži mnogo snage da bi spremila salatu.

Da bi salata bila što ukusnija, obavezno uz so dodajte i malo šećera, standardno – ulje i sirće, ali i barem 100 mililitara vode. Dobro izmiješajte salatu i ostavite da odstoji petnaestak minuta prije nego što ćete je poslužiti uz glavno jelo. Zahvaljujući vodi kupus će dodatno omekšati, a šećer će “podići” slani ukus, pa će salata biti neodoljiva.

scroll to top