Janjetina u tijestu

Sastojci: 1,5 kg janjetine (vrat), 400 g lisnatog tijesta, 1 glavica crnog luka, 2 kašike ulja, 1 jaje, 50 g maslaca.

Za nadjev: 50 g prezle, 25 g mješavine peršuna, majčine dušice i ruzmarina, 1 jaje, narendana korica pola limuna, so i biber.

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Odstranite suvišnu masnoću i meso s vrha kosti. Sačuvajte to odstranjeno meso za pripremu umaka.

2. Pecite janjetinu 10 minuta, zatim izvadite leđnu kost i pustite da se meso ohladi.

3. Pripremite umak: Na ulju propržite kost, komadiće mesa i luk. Dodajte pola l hladne vode i kuhajte sve oko 30 minuta. Procijedite umak i ostavite da ohladi.

4. Pripremite nadjev: Izmiješajte začinsko bilje, jaje, limunovu koru, so i biber i napunite meso nadjevom.

5. Odmrznuto lisnato tijesto razucite tako da pokriva cijeli komad mesa.Vezivna mjesta premažite jajetom.Stavite na nauljen pleh da se peče.

6. Rernu zagrijte na 220 stepeni.Tijesto premažite preostalim jajetom i stavite da se peče. Nakon 20 minuta smanjite temperaturu na 190 stepeni. Pecite još 15 minuta.

7. U međuvremenu odstranite masnoću s umaka i stavite na vatru da se zgusne. Malo maslaca stavite na toplo tijesto. Poslužite meso s umakom.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top