Jaku hranu razblažite hrenom

Hren nije bez razloga jedan od omiljenih dodataka kaloričnoj zimskoj ishrani. Ovaj aromatični korijen obiluje vitaminom C i uspješno rastvara masnoće u organizmu, a istovremeno jača pluća i na taj način sprječava respiratorne infekcije.

Hren se preporučuje i za čišćenje krvi, izbacivanje kamena i pijeska iz bubrega, za znojenje i izbacivanje mokraće. U narodu se koristi kao lijek protiv reume, gihta, kijavice…

S obzirom na to da ubrzava razmjenu materija u tijelu, hren je dragocjen i kao stimulator organa za varenje, izaziva pojačanu sekreciju želudačnih i crevnih žlijezda, kao i žuči i pankreasa.

Protiv upale sinusa

Na zagrijanu ringlu stavite šerpu sa narendanim hrenom i malo vode. Kad počne da isparava, šerpu sklonite sa šporeta, nagnite se nad nju, glavu pokrijte peškirom i udišite isparenje desetak minuta. Najbolje je da se to uradi pred spavanje.

Za srce i krvne sudove

Drvenom kašikom izmešajte pet supenih kašika narendanog hrena, sok od tri limuna i dvije čaše meda. Uzimati po kašičicu tri puta dnevno, sat prije jela, tokom dva mjeseca. Mješavinu čuvati poklopljenu na hladnom mjestu.

Pročistite bronhije

Deset grama narendanog hrena prelijte sa dva decilitra ključale vode i ostaviti poklopljeno nekoliko minuta. Procijedite i pijete mlako. Dnevna doza je od dvije do tri manje šolje.

scroll to top