Prokule, zimski čuvari zdravlja

Mnogi ne uživaju u prokulicama zbog intenzivnog mirisa i kašaste teksture. No nisu za to “krive” prokulice, nego način pripreme. Najčešće budu prekuhane, pa zbog toga izgube fin ukus i znatnu količinu hranjivih tvari.

Smatra se da je prokulicama, zato što su žilavo povrće, potrebno dosta vremena da se skuhaju, no prehrambreni stručnjaci ističu da je dovoljno pet minuta kuhanja na pari. Ne preporučuje se kuhanje u vodi jer lako postanu kašaste, a pečenjem se osuše i smežuraju.

Prokulica ili kelj papučar je vrsta kelja koja sadrži mnoge hranjive supstance potrebne za zdravlje. Sadrži mnogo indola, azotnih spojeva, koji smanjuju rizik od razvoja određenih vrsta raka. Imaju protivupalno djelovanje i mogu povećati nivo energije u tijelu. Odlične su za jačanje imuniteta i sprječavanje prehlade i gripa. Prokule su najbolje djelimično kuhane, zbog toga što takve zadržavaju sve vitamine i minerale u sebi.

Nizak nivo kalorija

Prokule zaslužuju kulinarsku pripremu “u punom sjaju” jer je ovo niskokalorično povrće pravo čudo kad je riječ o hranjivim tvarima. Prokulica je odličan izvor vitamina A (u obliku beta-karotena), B, C, E i K, a sadrži i brojne minerale kalijum, mangan, željezo, magnezij, bakar, kalcijum. Tu su i omega-3 masne kiseline, bjelančevine, vlakna, triptofan, lutein, zeaksantin.

Hrana za lijepu kožu

Zbog obilja vitamina i minerala prokule pridonose zdravlju kože i vezivnih tkiva pa su odlična hrana za ljepotu. Na jelovniku se preporučuju i za dobru probavu, čvrste kosti, snažne mišiće. Birajte prirodno uzgojene, glatke, čvrste i kompaktne prokulice zelene boje, a izbjegavajte one koje su požutjele ili imaju uvele listove.

Prokulice mogu ostati svježe do 10 dana ako se pravilno čuvaju u frižideru. Stavite ih u plastičnu vrećicu tako da ih njome čvrsto omotate i maksimalno istisnite vazduh. Ne perite ih prije nego što ih stavite u frižider jer će izlaganje vodi ubrzati proces kvarenja. Dobro ih operite pod mlazom vode tek neposredno prije pripreme, a nemojte ih namakati jer tako gube hranjive tvari.

scroll to top