Jaja čuvajte na ovom mjestu u frižideru

Puna proteina, vitamina i minerala, jaja su zdrava namirnica koja nam pruža osjećaj sitosti, a isto tako su jako pristupačna. No stručnjaci upozoravaju da ih nikada ne treba čuvati na jednom mjestu u frižideru, a na njega ste sigurno prvo pomislili kada ste ih kupili. Upravo na tom mjestu su ona podložna kvarenju i mogu uzrokovati zdravstvene probleme.

Jesti jaja kojima je istekao rok trajanja može dakle voditi do trovanja hranom ili sličnih bolesti uzrokovanih hranom. Upravo iz tog razloga stručnjaci upozoravaju Upravo iz tog razloga je važno upozoriti na jednu uobičajenu grešku koju svi ponavljamo kada je u pitanju čuvanje jaja u frižideru.
Saznajte kako to možete samo utjecati na to da se jaja brže kvare.

Mnogi frižideri imaju ugrađen dio za jaja na vratima, ali stručnjaci kažu kako je pogrešno odlagati ih tu. Razlog je jednostavan; upravo je to dio frižidera podložan stalnim promjenama temperaturama pa će se i jaja puno brzo pokvariti. Njihov je savjet da jaja držite u glavnom dijelu frižidera, na srednjoj polici gdje temperatura najčešće ravnomjerna.

No iako ste jaja pohranili na pravo mjesto, stručnjaci upozoravaju kako bi trebalo što manje otvarati vrata frižidera kako se temperatura ne bi mijenjala. Svaki put kad otvorite vrata, temperatura unutar njega će se promijeniti, a kako biste to spriječili stručnjaci savjetuju kako bi trebalo otvoriti vrata uzeti što ste planirali i zatvoriti vrata.

scroll to top