Najčešće palačinke pravimo dosta tanje od američkih, a da li ste čuli za japanske? One su dosta drugačije, a ukus je takav da nećete prestati da ih pravite.
Pošto se jednostavno prave, možda je danas baš pravi dan da ih probate.
Za njih svi koji su ih probali kažu da su najmekše na svijetu. Ime im je “Hottokēki” palačinke, a ukusne su koliko i lijepe.
Potrebno je:
- 2 jaja
- 50gr šećera
- 170gr mlaćenice
Mlaćenicu možete zamijeniti limunovim sokom i mlijekom – u oko 2,5dcl mlijeka stavite kašiku limunovog soka, dobro promiješajte i pustite da odstoji. Poslije još jednom promiješajte i spremno je za korištenje.
- 60gr brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 1/2 kašičice vanilinog šećera ili ekstrakta vanile
- 2 kašike ulja ili otopljenog maslaca
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke i miješajte dok ne dobijete sasvim glatku smjesu. U tignju zagrijte ulje pa stavite mali okrugli i namašćen kalup. Do polovine kalupa sipajte smjesu za palačinke i pecite na srednjoj vatri oko četiri minuta, pa okrenite i ponovite postupak na drugoj strani i to je sve!
(Izvor: kuharica.avaz.ba)