Krompir zdravljem odiše, ali plavi još i više

Krompir je veoma kvalitetna namirnica. Bogat je energijom i u prošlosti je mnoge naraštaje spasio od gladi. Osim toga, sadrži vlakna, mineralne tvari, a zanimljivo je da je značajan izvor vitamina C.

Pored crvenog i bijelog, koje najčešće konzumiramo, plavi krompir je novo – staro povrće čije su visoke nutritivne vrijednosti ponovo otkrivene.

Upravo on je prva sorta krompira, a uzgajao se i za prodaju na kraljevskom dvoru, gdje je bio omiljeno jelo. Plavi krompir nije onaj ružičaste kore, a bijele sredine, kojeg iskusne domaćice smatraju najboljim za salatu. Plavi krompir je baš cijeli plavo-ljubičast. Osim što djeluje dekorativno, može biti od koristi našem zdravlju.

Porijeklom je iz Južne Amerike i nutritivno je sličan uobičajenom krompiru, ali uz dodanu zdravstvenu vrijednost.

Sadrži flavonoide, antocijanine i beta-karotene, koji djeluju kao snažni antioksidansi, te dijetalna vlakna.

Dugotrajnim korištenjem plavog krompira, u inače uravnoteženoj prehrani, možete iskoristiti njegove zdravstvene prednosti poput povoljnog djelovanja na probavu i zaštitu organizma.

Plavi ili ljubičasti krompir (peruanski krumpir) namirnica je koja potiče iz peruanskih Anda.

Riječ je o starinskoj sorti koja je nekada bila omiljeno jelo na kraljevskom dvoru, ali se upotreba smanjila nakon pošasti krompira u Evropi.

Peruanski krompir je prema tome i prva vrsta krompira koja je otkrivena u svijetu. Danas se obično ne uzgaja, međutim popularnost mu je drastično porasla u zadnjih nekoliko godina jer ima izrazito visoke nutritivne vrijednosti.

Plavi krompir može se konzumirati pržen, kuhan ili pečen. Osim toga, može se koristiti u gotovo svakoj vrsti kuhinje koja preferira konzumaciju krompira. Listovi su zeleni, a stabljika blago ljubičasta. Cvijet je isti kao i kod ostalih vrsta krompira. Ljubičasti odnosno plavi krompir bere se početkom jeseni te se sprema kao i ostale vrste.

scroll to top