Hercegovački vinogradari očekuju dobru berbu grožđa, nedostaje radne snage

Hercegovina već tri decenije traži svoju novu šansu za rast i razvoj, a jedna od njih mogla bi biti povratak vinogradarstvu i pravljenju vrhunskih vina. Vina su velika šansa, mogu ići u prodaju, izvoz i poboljšanje vanjskotrgovinske bilanse, ali i razvoj turizma. U toku je berba grožđa koja ove godine mnogo obećava.

Berba grožđa u hercegovačkim vinogradima ovog puta započela je ranije u odnosu na prethodne godine. Vinogradari predviđaju odličnu berbu do kraja, kao i kvalitetno grožđe i vina u konačnici.

“Kvaliteta grožđa je jako dobra. Prinos solidan, čak bolji nego lani. Loza nije nimalo patila. Grožđe je jako dobro, fenološki je sazrijevalo skroz, tako da očekujemo jednu od boljih godina”, kazao je Mario Miličević, voditelj proizvodnje u vinariji.

Bere se selektivno, kako koja sorta prispijeva. Za mnoge berače berba je jedini izvor zarade. Bez obzira na to, i vlasnici vinograda se suočavaju sa problemima. Najveći je manjak radne snage, koji se nadoknađuje radom mašina.

“Beremo strojno, s jednim kombajnom. Dnevno uberemo od 40 do 50 tona. Kombajn zamijeni 50 ljudi. Bili smo primorani. Nemamo više toliko ljudi da bismo mogli brati. To je nekad bilo. Sreća pa smo kupili kombajne, inače se to ne bi moglo obrati”, dodaje Miličević.

“Za nekih 20 do 25 minuta uberemo tri tone grožđa i to dosta ubrza posao. Opremljeno je dobro, imamo klimu. Imamo sve, samo treba raditi, ništa više”, pojasnio je Ivan Senkić, radnik u vinogradu.

Vinarstvo u Hercegovini prisutno je stoljećima, te i danas može parirati svjetskim rivalima čemu su potvrda rezultati vinarskih takmičenja u svijetu. Bez obzira na to, Bosna i Hercegovina prošle godine je u svijet izvezla samo šest i po miliona maraka svojih vina, a uvezla čak 33 miliona, što je deficit koji se definitivno mora popraviti.

(Izvor: BHRT)

scroll to top