Sastojci: 6 komada tanko odrezanog suhog mesa narezanog na komadiće, 1 luk – narezan na kockice, 3 kašike maslaca, 3 kašikee glatkog brašna, 4 šolje povrtnog temeljca, 2 krompira – narezana na kockice, 2 mrkve – narezane na kolutiće, 6 šolja kukuruza šećerca, 2 kašičice soli s celerom, 1/2 kašičice bibera, 2 šolje mlijeka, 300 g zaleđenih račića.
Priprema:
1. Kratko popržiti suho meso – dok ne dobije zlatnu boju i postane hrskavo. Dodati luk i popržiti ga da postane zlatne boje pa izvaditi meso i luk iz tave.
2. U istu tavu staviti maslac i pustiti da se rastopi pa dodati brašno i kratko ga popržiti – da dobije malo boje.
3. Zaliti temeljcem i miješati pjenjačom dok se brašno ne sjedini s temeljcem. Dodati krompir, mrkvu, kukuruz, so, biber i pustiti da provri. Poklopiti i kuhati dok se krompir ne skuha.
4. Uliti mlijeko, pojačati vatru i ponovno poklopiti te pustiti da prokuha – neka kuha oko 3 minute. Dodati račiće i kuhati poklopljeno još 3 – 4 minute. Poslužiti odmah.
(Izvor: Kuharica)