/FOTO/ Počeo 17. Poljosajam u Breškama, izlagači iz zemlje i okruženja

Poljosajam u Breškama

Počeo je tradicionalni Međunarodni Poljosajam u Breškama. Kao i prethodnih godina, izlagači i predavači na stručnim skupovima su iz naše zemlje i susjedstva. Predstavljeni su domaći proizvodi, što je i cilj manifestacije – promocija tipičnih proizvoda s ovdašnjih prostora. Poljosajam traje tri dana.

Hamida Imširović je po prvi put učesnica Međunarodnog Poljosajma u Breškama. Ujesen priprema zimnicu, prerađuje domaće voće i povrće od kojih dobija sokove, džemove i salate, što je predstavila na ovoj manifestaciji. Prerada nije teška, to je za nju, ističe radna terapija.

Poljosajam u Breškama

”Još pogotovo kako sam krenula po ovim sajmovima. Malo sam našla više društva, malo žena, nije mi bitno koliko ću prodati, samo da se družim”, navodi ona.

Druženje je također važno i članicama Udruge ”Snaga Timuna” iz Par Sela, koje su treću godinu zaredom ovdje. Pored zimnice, prezentuju i ručne radove.

Poljosajam u Breškama

”Mi smo raznoliko pripremile ove godine, od džemova, pekmeza, lidera, ručnih radova, svega pomalo. Nastaje na taj način što mi sabiremo plodove kod svoje kuće, koje uzgajamo, donesemo u Udrugu i kako koja šta donosi, tako nešto i pripremamo”, navodi Mirsada Tomić, učesnica Poljosajma.

Poljosajam u Breškama

Pripremili su i učenici Osnovne škole ”Breške” za ovu važnu manifestaciju u svom mjestu, razne proizvode. U tome su im pomogli roditelji i nastavnici, a novac koji dobiju uložit će u školske aktivnosti.

Poljosajam u Breškama

”Imamo razne sokove, džemove, imamo salate, paprike. Nije toliko teško, kada svi se zajedno udružimo da to spremimo, ne bude toliko teško”, kaže Melina Bakić, učenica OŠ ”Breške”.

Nije bilo teško doći na manifestaciju ni gostima iz susjedne Hrvatske, iz Vinkovaca. Agroklaster je firma koju je osnovala tamošnja županija prije pet godina, okuplja male poljoprivredne proizvođače i već četvrtu godinu ih prezentuju u Breškama. Direktor firme primjećuje razlike u odnosu na njihov prvi dolazak ovdje.

”Mislim da se vidi napredak u ambalaži, u pakiranju, marketingu. Mislim da su i organizatori i sudionici na dobrom putu da naprave ono što je cilj ovakvih sajmova, a to je promocija domaćih proizvoda”, istakao je Zdenko Podolar, direktor Agroklastera.

Taj cilj pokušavaju i uspijevaju ostvariti organizatori Poljosajma, predstavnici Udruženja poljoprivrednika TK, već 17 godina. Pored same promocije tipičnih proizvoda, organizuju stručne skupove o domaćim proizvodima, hrani i ruralnom razvoju.

Poljosajam u Breškama

”Trud se isplatio, vidjeli ste da ovdje ima dosta izlagača domaće proizvodnje i iz Hrvatske i Srbije. Ima raznih događaja ova tri dana. Promovišemo tradicionalne proizvode koje treba certificirati, dati im značaj i u budućnosti”, istakao je Ilija Stojak, predsjednik Udruženja poljoprivrednika TK.

Podršku ovogodišnjoj sajamskoj manifestaciji dali su predstavnici gradske i kantonalne vlasti.

”Grad Tuzla već dugi niz godina podržava ovu manifestaciju, u kontinuitetu podržavamo poljoprivrednike i poljoprivrednu proizvodnju koja na našu radost iz godine u godinu sve više raste”, rekao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Pomoćnik ministra poljoprivrede TK Samid Šarac ističe da je ovo jedinstvena prilika kad se organizuju izložbe i sajmovi da naši poljoprivredni proizvođači prezentuju svoja dostignuća i ono s čim raspolažu.

Poljosajam u Breškama

Drugi dan sajma bit će organizovan stručni skup ”Tradicionalni proizvodi i usluge u funkciji ruralnog razvoja i turizma”. Predavači će biti profesori sa univerziteta iz Tuzle, Sarajeva i Osijeka. Također je biti izvršeno ocjenjivanje stoke, ali i voćnih rakija i sokova. Posljednji dan će biti organizovana smotra konja i brdska trka.

scroll to top