/FOTO/ Održano 8. Puračko ćaskanje – hoće li Puračka ćaska na UNESCO listu svjetske baštine?

Kulturno umjetničko društvo ”Puračič” u subotu je na izletištu Ljuštak u Puračiću organizovalo manifestaciju ”8. Puračko ćaskanje”.

Manifestacija je okupila 16 ekipa iz cijele BiH, od Puračića, preko Brčkog do Širokog Brijega, a koje su se takmičile u pripremanju tradicionalnog jela.

Cilj Puračkog ćaskanja i jeste očuvati tradicionalne recepture od zaborava i promovisati ih kao mogući gastronomski turistički potencijal.

Ovogodišnje Puračko ćaskanje obilježio je i Okrugli sto o temi ”Puračka ćaska – gastronomski specijalitet i turistička atrakcija” na kome su prisustvovali eminentni stručnjaci iz BiH i Hrvatske i predstavnici kantonalne vlasti i to prof. dr. Kadrija Hodžić, premijer TK, prof. dr. Drago Šubarić – Univerzitet u Osijeku, prof.dr. Midhat Jasic – Tehnološki fakultet Tuzla, prof.dr. Nizama Salihefendić – Medicinski fakultet Tuzla, mr.sc. Zlatan Muratović, ministar za kulturu, sport i mlade TK, te mr.sc. Amra Kišić iz Turističke zajednice općine Lukavac.

Učesnici su govorili o značaju autohtone hrane, očuvanju tradicije, te o nastavku aktivnosti na očuvanju Puračke ćaske ka upisu ove tradicionalne delicije na UNESCO listu svjetske baštine.

”Tradicionalno jelo koje je proglašeno nematerijalnom kulturnom baštinom BiH Puračka ćaska nosi dva krupna značaja. Jedan je kulturno povijesni, koji podrazumijeva kulturološki značaj tog jela za ovaj kraj, povećava društenu koheziju, koja razvija identitet i poistovjećivanje ljudi koji su ovdje rođeni sa Puračkom ćaskom i nošenje njene vrijednosti izvan tog područja, što je značajno i za Tuzlanski kanton. Drugi njen značaj je što je Puračka ćaska predmet koji može imati dodanu materijalnu vrijednost, valorizovana  kulturno povijesnim značajem ona može  biti ekonomsko-turistički valorizovana, to znači da se od nje može živjeti, da generira set zaposlenosti”, kazao je premijer TK Kadrija Hodžić.

Ministar za kulturu, sport i mlade TK Zlatan Muratović navodi da je Puračko ćaskanje kulturološki značajna manifestacija, dodavši da je resorno ministarstvo u ranijem periodu pomagalo kako na institucionalni, tako i na finansijski način organizaciju ove manifestacije, što je, kako kaže, nedovoljno u odnosu na istinski značaj svega onoga što radi KUD Puračić. Poručio je da očekuje da se Puračka ćaska nađe na nematerijalnoj listi UNESCO-a.

Profesor  Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku dr.  Drago Šubarić ističe da se radi o tradicionanom jelu, koje je rezultat ovog podneblja, ljudi, života, njihove kulture, napominjući da je dobro zaštititi jelo, jer njegova zaštita garantira korist i onima koji prave to jelo i lokalnoj zajednici.

”Ovo  jelo se sačuvalo kroz dugi vremenski period i nadam se da će se naći u turističkoj ponudi ovog kraja”, dodao je Šubarić.

Predsjednik Kulturno umjetničkog društva ”Puračić” Hazim Osmanović kazao je da su nakon Okruglog stola zapravo dobili potvrdu da ono što rade i vrijedi, i da to drugi prepoznaju.

”Ponosni smo da smo nakon sedam ovakvih manifestacija Puračku ćasku upisali na listu nematerijalne kulturne baštine BiH”, naveo je Osmanović.

scroll to top