Punjena mekana pogača

Sastojci: 2 krompira, 2 jaja, 15 g kvasca, 1 kašičica šećera, 200 g sira, kockica maslaca, 200 ml mlijeka, 300-400 g brašna, so.

Priprema:

1. Od mlijeka odvaditi malo i potopiti kvasac sa šećerom da nadođe. Maslac istopiti. U kvasac dodati jaja, maslac i ostatak mlijeka, brašno i so i zamijesiti mekše tijesto.

2. Ostaviti pokriveno pola sata. Krompir skuhati i izgnječiti, dodati narendan sir i sve izjednačiti. Istresti na radnu površinu posutu brašnom i oblikovati loptu.

3. Nadošlo tijesto istresti na sto pa razvući rukama u krug pa na sredinu staviti loptu s krompirom i rukama preklopiti tijesto i pritisnuti ga. Na sredini malo rukama probušiti. Staviti u podmazan pleh pa ostaviti da odstoji 15 minuta. Premažite žumancetom i izbodite viljuškom. Peći na 200 stepeni 35-40 minuta.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top