/FOTO + VIDEO/ Miričanke ostavile dobar dojam u prezentaciji tradicionalne kuhinje

Udruženje žena ”Miričanke” iz Miričine nadomak Gračanice također se predstavilo na ovogodišnjem 19. Međunarodnom sajmu turizma i ekologije ”List” u Lukavca. U okviru sajma održan je Festival hrane i pića ”Bosanska sofra”, gdje su članice ovog udruženja osvojile drugo mjesto za sveukupan dojam u prezentaciji tradicionalne kuhinje i običaja Bosne i Hercegovine. Na ovom sajmu nisu prvi put, prezentuju svoj rad, tradicionalna jela i domaće proizvode.

”Izložili smo 47 jela, krenuvši od starih pita, baklava, orašnica, polagane pite sa suhim mesom, to su stara jela koje su pravile naše nane, pa smo mi nastavile”, navela je Nihada Salkić, predsjednica Udruženja žena ”Miričanke”.

Pekmezna pita je ono što je tradicija u Miričini, a Nihada nam objašnjava sam proces pripreme tog jela.

”Ona se pravi od domaćih jufki, pekmeza, domaćeg masla i varenog kajmaka, te oraha. Odozgo ide vareni kajmak. To je naša tradicionalna pita koju pravimo na svim soframa, mora da bude i ona”, ističe Nihada.

Jela koja prave, Miričanke rado predstavljaju i na bazarima humanitarnog karaktera. Kažu, njima su važni sajmovi i festivali hrane, ne samo zbog jela i prezentacije, nego zbog druženja i sklapanja novih prijateljstava, a nadaju se da će toga biti više kada prođe pandemija korona virusa.

scroll to top