/FOTO/ Održana prva ”Ajvarijada”: Ko je napravio najbolji ajvar?

Porodični ruralni edukativni centar PREC Živinice sa grupom agroturizma i Dinamikom žene organizovao je u Gračanici kod Živinica u nedjelju prvo takmičenje tradicionalnog pravljenja ajvara – Ajvarijada.

Učestovalo je sedam ekipa iz Sarajeva, Tuzle, Kalesije i Živinica sa ciljem edukacije o tradicionalnoj gastronomiji i očuvanja domaćih ruralnih područja.

”Takmičari su imali priliku da se edukuju, te da usavrše postupak izrade domaćeg ajvara i tako očuvaju tradicionalni recept za prenošenje na naredne generacije. Ajvar je tržišno cijenjen produkt domaćih radinosti čijom se preradom porodice mogu profesionalno baviti s ciljem profitiranja. Kroz agroturizam može se uspješno plasirati na kućnom pragu ili ponuditi klijenteli u okviru gastronomije”, naveli su iz PREC-a Živinice.

Foto: Kalesija Online

Ovo su faze izrade ajvara:

  1. Branje povrća
  2. Vaganje potrebne sirovine
  3. Pranje povrća i posuđa
  4. Termička obrada povrća
  5. Skidanje pokožice sa termički obrađenog povrća
  6. Mljevenje povrća
  7. Kuhanje samljevenog povrća
  8. Pakovanje
  9. Pasterizacija

Sve faze prošli su i učesnici Ajvarijade u Živinicama, uz bogat zabavni program.

Najboljim ajvarom proglašeni su proizvodi takmičara iz Živinica i Srebrenika, ali su domaćini odlučili da nagrade ide ipak gostima, članovima PREC-a Srebrenik.

Za takmičare su osigurane vrijedne nagrade.

scroll to top