Napravite domaći pekmez od sezonskog voća

Kasno ljeto i rana jesen vrijeme je kada se zreli i mirisni plodovi pretvaraju u slasne voćne namaze. Tamno bobičasto voće, višnje, maline, marelice, šljive, šipak, neke su od vrsta voća koje se najčešće ukuhavaju u našim kuhinjama. Ponekad je teško razlikovati pekmez od marmelade i džema, no u kućnim uvjetima vrijedi da se pekmez kuha dulje od džema pa se u njega dodaje i manja količina šećera ili se šećer uopće ne dodaje. Za razliku od džema koji se obično kuha od jedne vrste voća, pekmez može biti pripravljen od jedne ili više vrsta voća.

Bijeli šećer

Bez obzira od kojeg se voća priprema pekmez proces pripreme je vrlo sličan, a prvi korak je odabrati svježe i zdravo voće koje je potrebno očistiti i odstraniti mu oštećene dijelove, peteljke, košpice i druge nečistoće. Na primjeru pripreme pekmeza od marelice zrele, zdrave marelice je potrebno oguliti i izvaditi košpice iz nje. Marelice zatim stavite u posudu te pospite kristalnim šećerom na način da na 1 kg marelica stavite oko pola kg šećera i ostavite da odstoji nekoliko sati. Šećer u pekmezu sprečava kvarenje te doprinosi okusu.

Imajte na umu da se u pripremi ne preporučuje smeđi šećer te ostala sladila jer ona mogu nadvladati okus voća. Također, kod izrade domaćeg pekmeza ne preporučuje se sladiti umjetnim sladilima jer je šećer potreban za formiranje gela. Smjesu marelica i šećera poškropite sokom jednog limuna. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje i uklanjanje eventualne pjene na površini. Nakon otprilike 2,5-3h sta pekmez je gotov i potrebno ga je maknuti s izvora topline.

U međuvremenu, tegle za čuvanje pekmeza potrebno je oprati deterdžentom i sterilizirati kuhanjemoko 10 minuta. Prilikom dodavanja gotovog pekmeza pazite da su tegle osušene te tople kako ne bi došlo do njihovog pucanja usljed dodavanja vrućeg pekmeza. Najbolje je čiste tegle držati u rerni 2 sata na 110 stepeni prije dodavanja gotovog pekmeza. Vruć pekmez puni se u tegle, stavi u rernu na nekoliko minuta da dobije koricu i odmah zatvori i spremi na suho i hladno mjesto.

Pripremate li pekmez od bobičastog voća poput jagoda, malina ili kupina u pripremi će vam biti potreban pektin. Pektin je prehrambeno vlakno koje se nalazi u voću, a zaslužan je za stvaranje strukture gela. Određene vrste voća prirodno sadrže obilje pektina poput šipka ili jabuke dok postoje i vrste koje ga ne sadrže u dovoljnim količinama (bobičasto voće) pa se prilikom proizvodnje pekmeza on dodaje. Dodavanje komercijalnog pektina pojednostavljuje proces izrade pekmeza te u konačnici daje veću količinu proizvoda.

 Bobičasto voće

Kako bi pripremili pekmez od bobičastog voća operite i očistite ga. Zatim ga pomoću drobilice za krompir zgnječite u pulpu. Četiri šolje pulpe bobičastog voća stavite u posudu i dodajte mu 1 vrećicu pektina za ukuhavanje. Zagrijte smjesu do ključanja, dodajte šećera po želji i kuhajte dok pekmez ne postigne željenu konzistenciju. Maknite ga sa izvora topline i pohranite u steriliziranim staklenkama na uobičajeni način.

(Izvor: Kuharica)

scroll to top