Porodični ruralni edukativni centar PREC Živinice sa grupom agroturizma i Dinamikom žene organizovao je u Gračanici kod Živinica u nedjelju prvo takmičenje tradicionalnog pravljenja ajvara – Ajvarijada.
Učestovalo je sedam ekipa iz Sarajeva, Tuzle, Kalesije i Živinica sa ciljem edukacije o tradicionalnoj gastronomiji i očuvanja domaćih ruralnih područja.
”Takmičari su imali priliku da se edukuju, te da usavrše postupak izrade domaćeg ajvara i tako očuvaju tradicionalni recept za prenošenje na naredne generacije. Ajvar je tržišno cijenjen produkt domaćih radinosti čijom se preradom porodice mogu profesionalno baviti s ciljem profitiranja. Kroz agroturizam može se uspješno plasirati na kućnom pragu ili ponuditi klijenteli u okviru gastronomije”, naveli su iz PREC-a Živinice.
Ovo su faze izrade ajvara:
- Branje povrća
- Vaganje potrebne sirovine
- Pranje povrća i posuđa
- Termička obrada povrća
- Skidanje pokožice sa termički obrađenog povrća
- Mljevenje povrća
- Kuhanje samljevenog povrća
- Pakovanje
- Pasterizacija
Sve faze prošli su i učesnici Ajvarijade u Živinicama, uz bogat zabavni program.
Najboljim ajvarom proglašeni su proizvodi takmičara iz Živinica i Srebrenika, ali su domaćini odlučili da nagrade ide ipak gostima, članovima PREC-a Srebrenik.
Za takmičare su osigurane vrijedne nagrade.