Fenomenalan kolač od jabuka – jednostavan i sočan

Sastojci:

6 do 8 jabuka,

250 g pirovog ili pšeničnog bijelog brašna,

80 g mljevenog badema,

150 g oraha (očišćene jezgre),

10 datulja bez koštica,

700 ml vode,

8 kašika šećera kokosovog cvijeta ili demerara šećera,

4 kašike ulja,

15 g praška za pecivo,

naribana korica naranče,

1 kašika bijelog šećera,

1 kašičica cimeta u prahu,

prstohvat soli.

Priprema:

Jezgre oraha prethodnu večer namočite u vodi, dovoljno da prekrije, a ako nemate vremena jer kolač želite napraviti odmah, kratko ih prokuhajte u vrućoj vodi. Zatim ih ocijedite te zajedno s datulama blendajte u 700 ml vode. Dobit ćete gusto mlijeko od oraha i datulja. To će vam biti tekući dio za kolač.

Po želji jabuke ogulite ili ostavite s korom. Polovicu od svih jabuka nasjeckajte na male kockice, a ostatak na tanke listiće, kao da želite napraviti čips.

Kašiku bijelog šećera i cimeta zajedno promiješajte te dobivenom mješavinom posipajte jabuke koje ste narezali na listiće.

Promiješajte sve preostale suhe sastojke. Dakle, brašno i prašak za pecivo prosijajte skupa, zatim dodajte mljevene bademe, kokosov šećer te naribanu koricu narandže.

Ulijte u suhu smjesu dobiveno mlijeko od oraha i datula te ulje. Sve dobro promiješajte.

Dodajte jabuke narezane na male kockice te ulijte u prethodno nauljen i pobrašnjen ili papirom za pečenje obložen kalup.

Po površini posložite jabuke narezane na listiće te pecite u prethodno ugrijanoj pećnici, na 170°C oko 45 min. Svakako provjerite drvenim štapićem. Kolač je finiji ako je malo mokar.

(Teglica.ba / krenizdravo.hr)

scroll to top