Sastojci:
6 do 8 jabuka,
250 g pirovog ili pšeničnog bijelog brašna,
80 g mljevenog badema,
150 g oraha (očišćene jezgre),
10 datulja bez koštica,
700 ml vode,
8 kašika šećera kokosovog cvijeta ili demerara šećera,
4 kašike ulja,
15 g praška za pecivo,
naribana korica naranče,
1 kašika bijelog šećera,
1 kašičica cimeta u prahu,
prstohvat soli.
Priprema:
Jezgre oraha prethodnu večer namočite u vodi, dovoljno da prekrije, a ako nemate vremena jer kolač želite napraviti odmah, kratko ih prokuhajte u vrućoj vodi. Zatim ih ocijedite te zajedno s datulama blendajte u 700 ml vode. Dobit ćete gusto mlijeko od oraha i datulja. To će vam biti tekući dio za kolač.
Po želji jabuke ogulite ili ostavite s korom. Polovicu od svih jabuka nasjeckajte na male kockice, a ostatak na tanke listiće, kao da želite napraviti čips.
Kašiku bijelog šećera i cimeta zajedno promiješajte te dobivenom mješavinom posipajte jabuke koje ste narezali na listiće.
Promiješajte sve preostale suhe sastojke. Dakle, brašno i prašak za pecivo prosijajte skupa, zatim dodajte mljevene bademe, kokosov šećer te naribanu koricu narandže.
Ulijte u suhu smjesu dobiveno mlijeko od oraha i datula te ulje. Sve dobro promiješajte.
Dodajte jabuke narezane na male kockice te ulijte u prethodno nauljen i pobrašnjen ili papirom za pečenje obložen kalup.
Po površini posložite jabuke narezane na listiće te pecite u prethodno ugrijanoj pećnici, na 170°C oko 45 min. Svakako provjerite drvenim štapićem. Kolač je finiji ako je malo mokar.
(Teglica.ba / krenizdravo.hr)