Nikad gora godina za pčelare, iz 30 košnica samo 50 kilograma meda

Ova godina, kao i prethodne dvije, za pčelare je bila loša. Nagle promjene temperature uticale su da i ove godine prinosi meda budu loši, pa se pčelari samo nadaju da će naredna godina biti bolja.

Mubera Isabegović je dugogodišnja pčelarka, a kaže da ne pamti lošiju godinu od ove.

”Pčelarim preko 22 godine, ja a i mnogo stariji od mene nismo doživjeli ovako lošu godinu. Ja od svojih 30 košnica nisam imala ni 50 kilograma meda. Bilo je negdje na mikro lokacijama, tako da su neki pčelari uspjeli i izvaditi nešto od pčelinjih proizvoda, ali je sve to loše”, navodi Mubera za Teglica.ba.

Mubera Isabegović

Koliko su posljednje godine loše za pčelare ilustruje i činjenica da sve više pčelari spajaju košnice, kako bi imali manje troškove.

”Pa od stotinu košnica naprave 70 ili 60, zato što ne mogu izdvajati tolika sredstva za hranu, liječenje i ostalo, onda možete misliti kakva je to situacija. Međutim, jako je neozbiljno od naše vlasti što ne prepoznaje šta je to pčela. Oni pčelu gledaju kroz med, kao vi ste profitabilni, prodajete med. Mi pčelu ne gledamo tako, gledamo je kao oprašivača, ono što nam svima vrijedi, a ne samo pčelaru”, kaže Mubera, koja je sekretar Udruženja pčelara Tuzla.

scroll to top