Farmer Ibrahim Mulaomerović primjer da se od mljekarstva može lijepo živjeti

Farmer Ibrahim Mulaomerović

Ibrahim Mulaomerović iz Donje Međiđe kod Gradačca nastavio je porodičnu tradiciju, po uzoru na oca, i sada sa suprugom na farmi brine o dvadeset pet muznih krava. Vjeruje i svojim primjerom dokazuje, kako se može dobro živjeti od mljekarstva, ali da treba itekako raditi. U partnerstvu je s kompanijom Lactalis već sedam godina. Isporučuje im najkvalitetnije mlijeko i ima samo pozitivna iskustva o toj saradnji.

“Saradnju sa Lactalisom sam počeo 2016. godine kad sam registrovao biznis na svoje ime. Moram reći da sam jako zadovoljan, isplate su uredne i prijem mlijeka je blagovremen. Za moju farmu posebno je važno to što farmerima poput mene osiguravaju i druge vrste pomoći i podrške”, počinje Mulaomerović.

Jutra bračnog para Mulaomerović počinju rano jer život na selu nije nimalo lagan. Ipak, oni se ne žale i kažu da im nije teško raditi na razvoju tradicije porodične farme. Zadatke podijele ujutru i u živopisnom krajoliku u okolini Gradačca započinju svoj radni dan. Njihova ljubav prema poslu prenosi se na svaki dijelić farme. To se vidi na svakom koraku pažljivo uređenog imanja.

“Kad je u pitanju moje poljoprivredno gazdinstvo, koristio sam pomoć Lactalisa u vidu pozajmica kako bih unaprijedio poslovanje. Koristio sam i stručnu savjetodavnu pomoć njihovog tima eksperata oko samog vođenja farme. Naučio sam kako da sastavim obroke za muzna grla i kako napraviti silažu s visokim sadržajem energije, da bih postigao bolje rezultate i da bi proizvodnja mlijeka bila što bolja”.

Kao dugogodišnji partner u razvoju domaćeg tržišta Mljekara Inmer, članica Lactalis BH, svoju proizvodnju bazira na otkupu mlijeka najboljeg kvaliteta, proizvedenog na domaćim mliječnim farmama. Kako bi osigurali samo najkvalitetnije mliječne sirovine, stručni tim mljekare Inmer svakodnevno vrši analizu mlijeka u otkupnim stanicama širom Bosne i Hercegovine, koje se potom cisternama prevozi do mljekare Inmer.

“Da bih osigurao da je mlijeko koje proizvodimo izuzetnog kvaliteta, moramo paziti na više stvari. Na prvom mjestu je hrana, dakle ono što krave jedu treba biti neupitne kvalitete. Hranu za svoja grla najboljeg kvaliteta, kao i sredstva za higijenu, također osiguravam preko Lactalisa i stižu mi na kućnu adresu”, objašnjava Mulaomerović.

Izgradnja i njegovanje partnerskih odnosa s proizvođačima mlijeka, finansijska, stručna i savjetodavna pomoć u fokusu su cijelog Lactalisovog tima. Zahvaljujući svakodnevnoj komunikaciji s farmerima i unutar timova, sve teče bez poteškoća.

“Komunikacija s ljudima iz Lactalisa i mljekare Inmer je na vrhunskom nivou. Za sve je tu referent i svaki problem se riješi za 12 sati. Ukoliko je nešto hitno tako se i reaguje, recimo kad su u pitanju neki kvarovi u mehanizaciji, majstor je na vratima u vrlo kratkom periodu. Nikad mi se nije desilo da se pokvari mlijeko ili nešto slično, jer su zaista ažurni i brzi”, kaže.

Mulaomerović dodaje da su mnoge prednosti  udruživanja s kompanijom Lactalis u smislu pristupa tržištu.

“Pa, nikad mi se nije desilo da imam višak proizvoda, sve što imam preuzmu i otkupe. Sjećam se jedino brige da će biti problema s plasiranjem proizvoda i smanjene trgovine kada je počeo rat u Ukrajini, ali te krize više nema. Nama se nije dešavalo da se mlijeko prosipa zbog viška proizvodnje ili slabe potražnje. Iako su možda bila puna skladišta, sa naših farmi mlijeko se redovno odvozilo i sve je bilo plaćeno na vrijeme”.

Kreirajući sistem održive saradnju, Lactalis farmerima osigurava i stručno vođenje, obuku o najboljim praksama u uzgoju stoke, pristup modernim tehnologijama kako bi poboljšali kvalitet i produktivnost svojih farmi, ali i finansijsku pomoć.

“Iskren da budem ne volim kredit i ne volim da dugujem. Tako da ja još uvijek razmišljam hoću li proširiti svoje krdo s trenutnih 25 muznih grla na 30, s obzirom na to da smo supruga i ja sami i imamo već jako puno posla. Zna se da nam je svima sad teško naći  radnu snagu, tako da razmišljam da možda uložim u mehanizaciju, kako bih nam olakšao život i rad na selu”, završava Mulaomerović.

Povećanje količine i kvaliteta svježeg sirovog mlijeka proizvedenog u Bosni i Hercegovini prioritet je Lactalis BH stručnog tima koji čine veterinari i agronomi, fokusirani na unapređenje poslovanja kooperanata mljekare Inmer.

scroll to top