Dodijeljene medalje za kvalitet proizvoda na Sajmu šljive

Na jubilarnom 50. međunarodnom sajmu poljoprivrede i industrije, Sajmu šljive u Gradačcu dodijeljenje su medalje za kvalitet izloženih proizvoda.

Ocjenu kvaliteta senzornom analizom vršila je komisija Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva. Prof.dr Nermina Spaho je proglasila najkvalitetnije proizvode i sa voditeljem Turističkog ureda Gradačac Ensarom Mešanovićem dodijelila medalje za izložene proizvode na jubilarnom Sajmu šljive.

– Komisija je bila sastavljena od eksperata zavisno od oblasti iz koje su se proizvodi ocjenjivali. Od uzoraka koji su posebno istaknuti svojim kvalitetom mogu reći da su to proizvodi mliječne industrije. Odnosno firme Lactalis BH koja je imala proizvod ocijenjen maksimalnim brojem bodova i kao takav je najbolji proizvod koji je izložen na sajmu. Tu moram svakako spomenuti i Meggle koji standardno prezentuju proizvode izuzetnog kvaliteta, rekla je profesorica Spaho.

Nakon senzorne analize uzoraka najveći broj poena osvojio je proizvod Kiselo vrhnje za svježi sir Brzo&Fino proizvođač Lactalis BH i ovaj proizvod je ukupni pobjednik Sajma šljive za 2023. godinu.

Zlatne medalje dodijeljene su:

– Dodatak jelima sa povrćem i začinima, PD Tamam, Doboj-Istok.

– Sok od aronije, Mara Nešković, Nešković M&M Plantaža aronije, Doboj,

– Konstanvet-veterinarski suplement za ishranu životinja 2 kg, PoljoVet, Gradačac,

– Krem supa-paradajz, Meggle doo, Posušje,

– B.Aktiv natur 1,5 m.m., Lactalis BH doo, Gradačac,

– UHT mlijeko 2,8 m.m., Lactalis BH doo, Gradačac i

– Kiselo vrhnje 25% m.m. -Brzo&Fino, Lactalis BH doo, Gradačac.

Srebrena medalja:

– Zlatni mix, Gradačac

– Krem supa-gljive, Meggle doo, Posušje.

Bronzana medalja:

– Krem supa-povrtna, Meggle doo, Posušje.

Neo-alfa proizvođača PoljoVet Gradačac je dobio priznanje za kvalitet.

– Prvo učešće nam je bilo 1995. godine, intenzivno se radilo da se nakon rata sajam pokrene. Dobijali smo mnogo zlatnih medalja i one nam mnogo znače, jer to pokazuje da su naši proizvodi dobri i kvalitetni. Ali i ljudi koji ovdje rade je pokazatelj da sa njima dobro surađujemo, rekla je Amira Mustafović Deronjić iz firme PoljoVet doo Gradačac.

Zlatna medalja za kvalitet proizvoda dodijeljena je Mari Nešković iz Doboja za sok od aronije.

– Imamo plantažu aronije u Karanovcu i prvi puta učestvojemo na sajmu. Mnogo nam znači naše učešće, a to je da vidimo nova dostignuća, upoznamo nove prijatelje i samim time učimo da i mi primijenimo nove tehnike koje će pospiješiti našu prodaju. Ponosni smo na zlatnu medalju za sok od aronije jer je ovo naše prvo učešće i zahvaljujemo se organizatorima koji su ovo sve uspješno organizirali, kazala je Mara Nešković.

Profesorica Nermina Spaho ističe kako je dobro za sajam u Gradačcu što izlažu i mali proizvođači koje treba maksimalno podržati.

–  Sajam bi mogao organizovati neke panele za male proizvođače, i to je naša preporuka organizatorima kako bi se tim malim proizvođačima moglo ukazati na neke eventualne nedostatke u proizvodnji. Ali, za svaku pohvalu su njihovi proizvodi koji su prezentovani. To su sokovi, začini, pekmezi od jabuke kao što je Zlatni mix, koji bih izdvojila kao vrlo kreativan proizvod, ističe Nermina Spaho.

scroll to top