Možda niste ljubitelj cvekle, no jednom kada probate šta može za imunitet zavolit ćete je!
Bilo da ste malokrvni, imate nizak pritisak ili jednostavno ni jedna sezona gripa i prehlada ne može proći a da se ne razbolite, postoji jednostavno i prirodno rješenje za vaše tegobe.
Bilo da se odlučite da od cvekle napravite salatu, sok ili smuti budite uvjereni da u svakom jestivom obliku, cvekla doprinosi mnogo našem zdravlju.
Naučno je dokazano da je cvekla prirodni izvor gvožđa i folne kiseline. Pored toga sadrži nitrate, betain, magnezij i druge antioksidante. Najviše ima vitamina A ali pored toga sadrži i manje doze vitamina E i C.
Ovo su neki od benefita cvekle za čovjeka:
-Poboljšava funkciju jetre
-Povećava nivo hemoglobina
-Smanjuje upale
-Pomaže prevenciji kancera
-Detoksikuje organizam
-Sprječava demenciju
-Smanjuje krvni pritisak
-Liječi artritis
-Štiti organizam od slobodnih radikala
-Jača imuni sistem
(Teglica.ba)