Crni luk prijatelj vašeg zdravlja

Crni luk je dvogodišnja zeljasta biljka porijeklom iz južne Azije ali se danas gaji širom svijeta. Spada među najotpornije i najstarije vrste povrća, te predstavlja prirodni lijek za mnogobrojne tegobe.

Ima oštar ukus, pošto sadrži eterično ulje bogato sumporom.

Za crni luk odavnina se tvrdilo da liječi prehladu, upalu uha i laringitis, a korišćen je i za liječenje od životinjskih ujeda, opekotina i bradavica.

Pet glavnih razloga zbog kojih treba da konzumirate crni luk

Dobar je za kardiovaskularni sistem

Sulforna jedinjenja spriječavaju zgrušavanje i stvaranje grumenova trombocita. Ova sulforna jedinjenja, takođe, snižavaju nivo holesterola i triglicerida u krvi i poboljšavaju funkcionisanje ćelijske membrane crvenih krvnih zrnaca. Crni luk može spriječiti i neke bolesti srca.

Dobar je za kosti

Pomaže u povećanju gustine kostiju, pa može biti pomoć ženama u menopauzi ukoliko im se javi ovaj problem.

Žene koje su prošle kroz menopauzu svakodnevnim jedenjem crnog luka smanjiće rizik od lomljenja kuka. Samo svakodnevnim jedenjem crnog luka ojačaćete kosti.

Dobar je u borbi protiv zapaljenja

Crni luk je dobar u borbi protiv zapaljenja. Antioksidanti koji se nalaze u njemu bore se protiv zapaljenja spriječavajući oksidaciju masnih kiselina u vašem tijelu. Kada imate niži nivo oksidisanih masnih kiselina, tijelo proizvodi manje molekula koji su odgovorni za zapaljenja.

Štiti od raka

Snižava rizik od oboljevanja od nekih vrsta raka, čak i kada se konzumira umjereno. Luk smanjuje rizik od raka debeleog crijeva i raka jajnika. Jedite više crnog luka ako hoćete da se zaštitite, nemojte ga izbjegavati.

Reguliše šećer i štiti od dijabetesa

Često konzumiranje ovog luka povezuje sa smanjenjem nivoa glukoze u krvi. Inače luk sadrži i hrom i mangan, elemente koji su neophodni za pravilno lučenje i djelovanje insulina.

Osigurava miran san i dobro raspoloženje

U luku se nalazi folna kiselina koju može da pomogne kod depresije, a osim toga reguliše apetit i obezbjeđuje miran san.

Jača kosu, nokte

Redovna primjena soka od luka na tjemenu ubrzava rast kose, a svakodnevno trljanje noktiju sa ovim ojačaće slabe i lomljive nokte. Takođe treba spomenuti da je ekstrakt luka jako efikasan u smanjivanju ožiljaka.

Naravno kao i svaku namirnicu i crni luk trebate konzumirati umjereno.

scroll to top