Crni biber – šta sve jača?

Prema pregledima naučnih istraživanja, zdravstvene koristi od upotrebe crnog bibera kreću se od antioksidativnog i antiupalnog do antitoksičnog djelovanja.

Crni biber, osim što je za mnoge uobičajen začin, može da pomogne u borbi protiv tumora, da stimuliše rad štitne žlijezde, i da pozitivno utiče kod liječenja prehlade i smanjenja temperature.

“Sastojak bibera odgovoran za ova pozitivna svojstva je piperin. Crni biber sadrži isparljiva jedinjenja, oleorezine i alkaloide koji ovom začinu daju moćno svojstvo, posebno za smanjenje oksidativnog stresa. Još jedan pregled njegovih moćnih prednosti navodi da ključne alkaloidne komponente piperina, pomažu u kognitivnom funkcionisanju mozga, podstiču apsorpciju hranljivih materija i poboljšavaju gastrointestinalnu funkcionalnost”, navodi se na portalu draxe.com.

U tradicionalnoj medicini se smatra da je crni biber važan sastojak u borbi protiv raka jer ima sastojke koji pokreću imunski odgovor.

U jednoj laboratorijskoj studiji, kurkuma s crnim biberom je testirana na ćelije raka dojke. Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, i crni biber su bili efikasni u ubijanju malignih ćelija, i zajedno, i odvojeno.

Laboratorijska studija iz 1993. pokazala je da biber štiti jetru od oštećenja izazvanih oksidativnim supstancama i pomaže ćelijama jetre da održe nivo glutationa, važnog antioksidansa koji se često iscrpljuje oštećenjem funkcije jetre.

Crni biber i njegovo aktivno jedinjenje, piperin, pomažu i u smanjenju upala, u borbi protiv oksidativnog stresa, povećavaju koncentraciju antioksidansa u tijelu i ubijaju mnoge različite vrste bakterija koje mogu izazvati bolest.

Crni biber može biti efikasan i protiv oralnih bakterija koje prouzrokuju gingivitis i karijes.

Iako je do sada dokazano samo u istraživanjima na životinjama, crni biber može djelovati kao prirodni lijek za depresiju kada se pravilno koristi. Ovaj efekat se može povećati kada se koristi s kurkumom.

Odavno se crni biber koristio u slučaju određenih problema s varenjem. Začinsko jedinjenje u paprici – kapsaicin je još jedan sastojak koji štiti crijeva. Kapsaicin i piperin u kombinaciji utiču na receptore u crijevima i tako se suprotstavljaju bolu i poboljšavaju varenje.

Bolja memorija

U dvije istraživačke studije, ispitanici su imali značajno povećane kognitivne funkcije nakon uvođenja piperina u njihovu ishranu. Jedna studija je posebno dizajnirana za istraživanje uticaja na Alchajmerovu bolest i rezultirala je “značajnim poboljšanjem oštećenog pamćenja i neurodegeneracije u hipokampusu”.

Druga, generalizovanija studija, otkrila je da piperin značajno poboljšava memoriju, navodi se na portalu draxe.com.

Kliničko ispitivanje je otkrilo da upotreba inhalacionih ulja crnog bibera smanjuje želju za cigaretama kod ljudi koji pokušavaju da prestanu s pušenjem.

scroll to top