Četiri trika za pečenje pite

Pita je jedno od omiljenih jela na našem podneblju, Srbi je rado prave i konzumiraju i u slatkoj i u slanoj varijanti. Koliko se ovdje pita cijeni, govori i to da je ona dio i nekih običaja i obreda, pa se recimo u većini krajeva u našoj državi nosi i kao sastavni dio babina.

U svakom kraju države je prave na svoj način, ali im je svima jedno zajedničko – veoma su ukusne.

Ipak, ukoliko ne pravite pitu toliko često ili nemate iskustva, može se desiti i da vam ne uspije, da kore budu suve, popucaju ili fil u njima ostane nepečen.

Zbog toga bi trebalo da primijenite nekoliko savjeta i trikova kako bi se na vašoj trpezi uvijek našla savršeno uvijena, ispečena i poslužena kraljica slanih posluženja – pita.

Držite kore pod vlažnom krpom

Kore bi trebalo da budu hladne kada se pita pravi, pa ukoliko ste ih držali u zamrzivaču, ostavite ih u toku noći da se odlede u frižideru.

Kada otvorite pakovanje, dok pripremate pitu, ostatak kora držite pod vlažnom krpom, jer se one veoma brzo suše, a onda i pucaju.

Izbjegavate masnoću

Osim ako nije neka od fit verzija pite, gdje se vodi računa da se masnoća svede na minimum, sve ostale vrste pita zahtijevaju masnoću, bilo da je ona mast, puter, suncokretovo ili maslinovo ulje. Ako želite ukusnu pitu, ovaj korak ne bi trebalo da preskačete.

Osim toga, svaku pitu treba natopiti mješavinom vode i masnoće, kako bi ona ostala sočna.

Stavljate je u zagrijanu rernu

Trik koji primjenjuju iskusni kuvari, kako fil u pitama ne bi ostao sirov, a kore izgorjele, jeste da se pita stavi u hladnu rernu, a onda uključi prikladna temeperatura za pečenje.

Pita će se peći ravnomijerno i biće savršena kada bude gotova.

Ne siječete je prije pečenja

Nestrpljivima će ovaj korak posebno biti od koristi, jer pita ne bi trebalo da se siječe vrela, kako odjednom ne bi splasnula.

Isijecite je prije pečenja, pa će tokom pečenja kroz rezove izlaziti višak pare, što će pomoći ravnomjernom pečenju.

scroll to top