Postoji više sorti bresaka, ali njihove nutritivne vrijednosti su veoma slične. Breskve su takođe veoma bogate vodom i osvježavajuće, pa stoga izuzetno prikladne za konzumaciju na visokim ljetnim temperaturama.
Zdravlje srca
Obiluju beta-karotenom, koji je nužan za zdravlje očiju i kože. S obzirom na to da su bogate i vitaminom C, pomažu u boljem vezivanju gvožđa u organizmu, piše živim.hr.
Vitamin E koji sadrže efikasan je u prevenciji nastanka arterijskog pritiska i razvoja ateroskleroze, a vitamin B2 je koristan za zdravlje očiju i kože.
Breskva sadrži i mineralne soli poput fosfora, magnezijuma i kalijuma, koji je naročito važan za zdravlje srca.
Zbog visokog udjela vlakana breskve pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi i regulaciji krvnog pritiska. Jedan veći plod osigurava pet do devet posto preporučene dnevne količine vlakana za odraslu osobu.
Energija
Breskva je bogata vitaminom B3, koji učestvuje u mnogim metaboličkim reakcijama i posebno je zaslužan za stvaranje energije.
Najzdravije su i pružaju najveće osvježenje kad se jedu svježe, ali možete od njih napraviti i kompot (pritom pazite na količinu dodatog šećera), dodati ih u kašu ili jogurt za doručak ili od njih napraviti ukusan gusti sok.