S obzirom na to da su na našim prostorima najzastupljenija smeđa jaja, mnogi se pitaju da li postoji još neka razlika između njih i bijelih.
Iako su ispod ljuske sva jednaka – daju jednake nutrijente i istog su ukusa, smeđa su, ipak, skuplja.
Razlog za to je što su smeđa jaja domaća, a bijela industrijska, odnosno proizvode ih kokoši sa velikih farmi.
Ipak, stručnjaci navode da boja ljuske jajeta nije toliko važna koliko boja žumanca.
Ako imate mogućnost birajte ona jaja koja je snijela kokoš koja je imala dobru prehranu, a to ćete postići kupovinom jaja iz domaćeg uzgoja. Njihovo žumance je tamnije žute boje.
Inače, bijela jaja legu takozvane Leghorn kokoške, ali postoje i druge rase koje proizvode bijela jaja, uključujući Hamburg, Minorke, poljske kokoške i druge.
Američka kokoška Araukana leže jaja čija je ljuska plave boje, dok Uskršnja koka polaže plava i zelena jaja, a ponekad i braon ili roze. To nije prava rasa, nego mješanka.
Jaja čokoladne boje legu koke tipa Marans, Velsumer i Barnevelder. Ponekad su im jaja toliko tamna da ih farmeri zovu i tamnim čokoladama.