BiH u Rusiju izvezla 3,5 miliona kilograma jabuka i pola miliona sadnica

Foto: Teglica.ba

Nema otežanog izvoza jabuka i sadnica jabuke iz Bosne i Hercegovine u Rusiju, za razliku od određenih problema koje trenutno imaju proizvođači u Srbiji, te prema riječima vlasnika firmi i voćara iz BiH, ova naša sorta voća stiže bez problema u ovu zemlju, ali i na druga strana tržišta.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH rekli su za “Nezavisne” da je za prvih šest mjeseci ove godine iz Bosne i Hercegovine izvezeno jabuka ukupne količine 4.357.647 kilograma, vrijednosti 5.671.074,27 KM.

“U ovom periodu najviše je jabuka izvezeno u Rusiju, i to 3.442.122 kilograma jabuka ukupne vrijednosti 4.505.332,80 KM, zatim slijedi Hrvatska sa 317.483 kilograma vrijednosti 385.286,99 KM pa Crna Gora 270.561 kilograma vrijednosti 299.467,84 KM“, podaci su UIO BiH.

Dalje, u podacima stoji da su jabuke iz BiH izvezene u toku ove godine još u Ujedinjene Arapske Emirate, Italiju, Kuvajt, Južnu Afriku, Katar, Srbiju i Njemačku.

Problem u Srbiji je, kako pišu tamošnji mediji, trenutno zbog novog Pravilnika o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju i njihovi proizvođači jabuka ne mogu da izvezu ogromne količine ovog voća koje zasad stoji u hladnjačama.

Naime, ovim pravilnikom je predviđeno da izvoznik ima u vlasništvu ili zakupu skladište sa kontrolisanom atmosferom i to najmanjeg kapaciteta za krupno voće od 500 tona, odnosno 200 tona za sitno voće kao što su borovnice ili maline, a tolikog kapaciteta i za povrće.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, istakao je da voćari u toku ove godine nisu imali problema s izvozom jabuka u Rusiju te da su ispunjeni svi kriterijumi kako bi ova sorta bila plasirana na tržište.

“Rana sorta jabuka će biti tek za oko 10-15 dana pa će se znati nešto više, ali ove godine nije bilo problema. Ono što se može reći jeste da se manje traže jabuke. Mi smo ovaj problem imali prije nekoliko godina, ali je to riješeno i sada bez problema jabuke stižu u Rusiju“, kazao je Dojčinović..

Istakao je da je prošla godina za rod jabuke bila loša te da je izvršen veliki pritisak na institucije kako bi se izvozila.

“Pravilnike koji se sada uvode za Srbiju mi smo imali ranije i riješili smo taj problem tako da bez problema plasiramo svoje proizvode. Sada imamo i novo tržište u arapske zemlje kao što je Egipat. Oštriji su kriterijumi za izvoz i traži se perfekcija, ali je veća i otkupna cijena“, naglasio je Dojčinović.

Veroljub Krstić, vlasnik kompanije “Poljoagro” iz Šamca, koja je u aprilu izvezla u Rusiju oko 500.000 sadnica jabuke, rekao je da prilikom izvoza nisu imali nikakvih problema te da je sva planirana roba plasirana.

“Ono što je jedini problem je što sadnice još nisu plaćene, ali to bi trebalo da bude riješeno do kraja godine. Naše sadnice su lagano prošle i sve je išlo kako treba. Poslije aprila nismo izvozili, a planovi su da naredne godine nastavimo s izvozom u Rusiju. Pregovori su trenutno u toku“, naveo je Krstić.

Potrošači u BiH kažu da rado kupuju jabuku kao kraljicu voća jer je veoma zdrava, te da rado biraju domaće jabuke, ali se žale na cijene u maloprodaji i smatraju da bi mogle biti niže.

scroll to top