Odbor za poljoprivredu Parlamenta FBiH traži dodatnih 25 miliona KM za poticaje poljoprivredi

Odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici tog doma, na kojoj se očekuje donošenje federalnog budžeta za 2024. godinu, zahtijevat će da se u Prijedlog budžeta uvrste dodatna sredstva za poticaje poljoprivredi u iznosu od 25.000.000 KM.

“To smatramo nužnim korakom ka unapređenju održivosti i konkurentnosti poljoprivrednih subjekata unutar Federacije BiH. Podrška u navedenom iznosu doprinijet će jačanju poljoprivredne proizvodnje, poticanju ekonomske aktivnosti te poboljšanju životnih uvjeta poljoprivrednika i ruralnog stanovništva”, kazao je Feni predsjednik Odbora Sandi Salkić.

Ističe da poseban fokus u ovoj godini treba biti na radu da se povećaju poticaji domaćoj proizvodnji.

“Zato je Odbor i izrazio potrebu za organizovanjem tematske sjednice koja bi bila posvećena Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH (2021-2027.), kao i Programu novčanih potpora u poljoprivredi za ovu godinu”, dodao je Salkić.

Napominje i to da je Vlada Federacije BiH predložila budžet u kojem su transferi poljoprivredi povećani za 11 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji.

“Osim toga kao što smo naglasili na sjednici Odbora ključno je da se izdvoji i dodatnih 25 miliona KM kako bi se unaprijedila poljoprivredna i ruralna politika u FBiH”, kazao je Salkić.

(Izvor: Fena)

scroll to top