Sočne zelene ili plave bobice – ljetno osvježenje

Ljeto je godišnje doba koje nam donosi najviše raznolikog voća i povrća, a jedna od omiljenih ljetnih namirnica mnogima je grožđe.

Sočne zelene ili plave bobice neizbježna su osvježavajuća, ali i zdrava poslastica. Grožđe je odličan izvor vitamina C i vitamina skupine B (osim B12), koji su važni za izmjenu ugljikohidrata i povoljnu utječu na nervni sistem. Od minerala, grožđe sadrži kalij, fosfor, kalcij, magnezij, mangan, natrij, bakar, cink i željezo.

Sto grama svježeg grožđa sadrži samo 69 kcal, 0,72 grama proteina, 0,16 grama masti, 18,10 grama ugljikohidrata, 0,9 grama dijetetskih vlakana i 15,48 grama grožđanog šećera

Grožđe obiluje polifenolima – prirodnim tvarima koje štite srce i krvne žile. Polifenoli iz grožđa su snažni antioksidansi i štite tijelo od prijevremenog starenja, bolesti i propadanja.

Konzumacija grožđa poboljšava protok krvi, sprječava nakupljanje holesterola, poboljšava rad srca i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, piše wall.hr.

Crveno grožđe sadrži željezo i bakar – minerale važne za stvaranje crvenih krvnih stanica i sintezu hemoglobina. Zbog toga se preporučuje anemičnima i svima koji se oporavljaju nakon operacija ili ozljeda, piše Laides in.

scroll to top