Zbog svog sastava, avokado mnogi smatraju jednom od najzdravijih namirnica na svijetu.
Avokado ima najveći udio bjelančevina među voćem, bogat je izvor vitamina E i kalija, u korisnim količinama sadrži i vitamin C, vitamin B6 i lutein.
Kao i maslinovo ulje, avokado ima visok udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina za koje se smatra da smanjuju nivo holesterola u krvi. Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada iznosi 160 kcal. Od toga sadrži 2% proteina, 14,6% masti i 8,5% ugljikohidrata, od kojih 6,7 g dijetalnih vlakana i 0,6 g šećera.
Od minerala, izvrstan je izvor bakra (0,2 mg) i kalija te dobar izvor kalcija (12 mg) i magnezija (30 mg). Od vitamina, dobar je izvor vitamina C (10 mg), a od vitamina B kompleksa izvrstan je izvor pantotenske kiseline (1,4 mg), dobar je izvor riboflavina (0,1 mg), niacina (1,74 mg) i vitamina E (2 mg). Od fitonutrijenata sadrži beta-karoten 62 µg i kombinaciju lutein+zeaksantin 271 µg.
Koji su zdravstveni benefiti avokada?
Kad govorimo o kaliju, prva asocijacija će uvijek biti banane. No, avokado na istoj količini ima 40% više kalija od banane. Studije potvrđuju da je visok unos kalija povezan sa sniženim krvnim pritiskom, glavnim uzročnikom srčanih bolesti, infarkta i bolesti bubrega.
Istovremeno, avokado je bogat monozasićenim masnim kiselinama (kao i maslinovo ulje) koje su zaslužne za zdravlje srca i krvožilnog sistema. Dodatno, avokado snižava nivo holesterola i triglicerida, lošeg LDL kolesterola te povećava nivo HDL “dobrog holesterola”. Sveukupno, studije pokazuju da su ljudi koji redovito konzumiraju avokado, prosječno zdraviji od onih koji nemaju avokado redovito na meniju.