Prije pećnica i peći, hljeb se pekao na žaru, a potom na vrućem, ravnom kamenju. Kako hljeb s kamena ne bi zagorio morao je biti tanak, gotovo poput papira. Takav je i lavaš, armenski hljeb koji ima vrlo važno mjesto u tradiciji. Povijest, kulturu pripreme lavaša, kao i njegovo značenje prepoznao je i UNESCO, koji ga je zaštitio.
Za hljeb tanak poput papira u prošlosti su bile zadužene Armenke koje su njegovu pripremu dovele do savršenstva. Da bi lavaš bio baš onakav kakav treba biti potrebno je dosta vještine i spretnosti. Jednostavno tijesto od brašna, vode i soli najprije se oblikuje u lopte koje se potom valjaju u tanke slojeve tijesta dužine i do metra. Potom se pomoću posebnog alata, svojevrsnog jastuka s ručkom prenosi do tradicionalne okrugle peći te se spretnim pokretima udara o njezine stranice kako bi se zalijepio.
Nakon tridesetak sekundi do minute, kada se pojave mjehurići hljeb se skida pomoću dugačke metalne kuke, slaže na hrpu i obično poslužuje omotan oko lokalnih sireva, povrća i mesa, poput palačinke ili tortilje.
Sastojci: 3/4 šoljice tople vode, 3/4 šoljice toplog mlijeka, 1 kašika biljnog ulja, pola kašike šećera, 1 kašičica soli, 1 kašika instant kvasca, 3 i 1/2 šoljic brašna + za posipavanje.
Priprema:
1. U posudi pomiješajte vodu, mlijeko, ulje, šećer, so i kvasac. Polako dodajte brašno i miješajte rukama ili miskajte dok se tijesto ne poveže, oko 10 minuta. Bit će lagano ljepljivo.
2. Nauljite tijesto, stavite ga u posudu, pokrijte ga i ostavite da se diže 40 minuta. Zatim ga lagano istucite dlanom i podijelite na 20 komada koje oblikujte u loptice. Prekrijte ih kuhinjskom krpom da se ne osuše.
3. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Pobrašnite radnu plohu i tijesto pa tanko razvaljajte svaku lopticu tijesta. Stavljajte jednu po jednu na vruću tavu i pecite 45 sekundi do minute.
4. Zatim okrenite i pecite s druge strane još oko 30-45 sekundi. Stavite hljeb na tanjir i pokrijte kuhinjskom krpom.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)