Bjelanca se često odvajaju od žumanaca kao bolja namirnica od žumanca, ali koliko tu čega ima zdravog.
Bjelance i žumance
Žumanca imaju veći nivo holesterola i masti od bjelanaca, ali takođe imaju i veće nivoe kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma i cinka. Višak natrijuma možda nije najbolji za naše tijelo, ali našem tijelu su potrebni i svi drugi minerali koje žumanca obezbjeđuju. Žumance sadrži različite vitamine, od kojih je najznačajniji veliki procenat vitamina A.
Bjelanca se koriste u svemu, od ishrane do njege kože, ali da li su zapravo toliko zdraviji od jedenja cijelog jajeta. Sastoje se uglavnom od proteina, što znači da ćemo duže da budemo siti, a ojačaće i naše mišiće.
Ovo je za njih definitivno pozitivno, ali jaja imaju dva dijela s razlogom. Zato bi trebalo da jedemo oba dijela jajeta kako bismo imali putpun obrok, naravno, ni u čemu ne treba da pretjerujemo.
Međutim, ukoliko je vaš cilj da smršate, bjelanca mogu da budu zdravija opcija. Imaju samo 25 kalorija po svakoj četvrtini šolje koju pojedemo.