Riža je često nezaobilazna namirnica u mnogim jelima, prilagodljiva je i možete da je napravite na različite načine, ali da li ste se zapitali da li može da se pokvari?
Ukoliko se ne skladišti pravilno, riža može da razvije buđ i postane “skladište” insektima. Bijela riža ima relativno duži rok trajanja od smeđe. To je zato što smeđa ima veći sadržaj ulja, što joj skraćuje rok trajanja. Dok bijela riža može lako da izdrži 3-4 godine, smeđa neće moći da traje duže od 8 mjeseci.
Najlakši način da spriječite kvarenje je držanje u hermetički zatvorenoj posudi. Odlučite se za staklenu ili bolju plastičnu posudu. Ovo će da spriječi vlagu i održaće rižu. Drugi način čuvanja je njeno zamrzavanje.
Kako prepoznati pokvarenu rižu?
Riža je skrobna namirnica i bakterije tu vole da se razmnožavaju. Lako se kvari ako se ne skladišti pravilno. Ako počne da se suši, razvije buđ, promjeni boju ili čudno miriše to su glavni pokazatelji da se riža pokvarila. U slučaju da primjetite bube odmah treba da je bacite.