So sadrži oko 60 posto hlorida i 40 posto natrijuma. Većina neprerađene hrane, poput povrća, voća, oraha i mesa i mlijeka ne sadrži natrijum.
So koju mi jedemo pomaže kod stezanja i opuštanja mišića, utiče na nerve i balansira minerale koji su u organizmu.
Potrebna nam je da bismo mogli normalno da funkcionišemo. Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija kao preporuku za dnevnu potrebu kod zdravih odraslih osoba preporučila malu kašičkcu, odnosno pet grama soli u kojoj je sadržano dva grama natrijuma.
Međutim, bitno je naglasiti da su potrebe, kao i za svakim drugim i za ovim nutrijentom, individualne i znatno odstupaju u zavisnosti od niza faktora: podneblja, godišnjeg doba, zdravstvenog stanja, stila života i nivoa tjelesne aktivnosti.
Osjećate nadutost je jedan od uobičajenih simptoma, kratkotrajnih, nakon što ste konzumirali puno soli. Ona pomaže kod zadržavanja vode, pa će se tako nakupiti u većoj količini.
Hrana ne mora da ima jako slan ukus da bi bila puna natrijuma. Sendviči, pica, peciva i supe iz kesice mogu da budu podmukli izvor soli.