Hljeb od kestena za doručak

Sastojci: 150 g kesten pirea nezačinjenog, 200 g glatkog brašna, 1 kašičica meda od kestena, 10 g svježeg kvasca, prstohvat soli, 150 ml mlake vode, 1 kašičica maslinovog ulja.

Priprema:

1. Otopiti kvasac i med u malo mlake vode. Ostaviti desetak minuta da se kvasac digne. U zdjelu nasuti brašno i kesten pire, dodati kvasac i zamijesiti tijesto rukom dodavajući vodu malo po malo. Na kraju dodati so i dalje mijesiti da se dobije glatko tijesto.
2. Ostaviti da se tijesto diže u zdjeli pokrivenoj prozirnom folijom. Tijesto se mora udvostručiti.
3. Dno posude za pečenje obložiti papirom za pečenje premazanim s malo maslinovog ulja.
3. Pobrašniti radnu površinu, te na njoj oblikovati tijesto po želji, prebaciti ga u posudu i peći u zagrijanoj pećnici na 180°C dok ne porumeni (oko 30 minuta). Nakon prvih 10 minuta smanjiti temperaturu pećnice na 150°C da površina hljeba ne izgori.

scroll to top