Izbacivanje glutena može umanjiti bolove tokom ciklusa

Prema nekim podacima, više od 80 odsto žena osjeća bol tokom menstruacije, a skoro 20 odsto tvrdi kako je bol toliko jak da utiče na njihov svakodnevni život.

Nekim ženama s bolnim ciklusima  pomaže izbacivanje glutena iz prehrane. Pojedini istraživači već su primjetili vezu između glutena, pšenice i upale pa bi to mogao biti razlog zašto promjena ishrane djeluje, ali još je uvijek malo naučnih dokaza koji upućuju na to da na bol tokom menstruacije utiče pšenica ili gluten u ishrani, prenosi Živim.hr.

Ograničavanje određene vrste namirnica

Prema nekim podacima, više od 80 odsto žena osjeća bol tokom menstruacije, a skoro 20 odsto izjavljuje kako je bol toliko jaka da utiče na njihov svakodnevni život. Poznato je, međutim, da protivupalna ishrana može smanjiti menstrualnu bol i gubitak krvi. Zato treba izbjegavati prerađenu hranu, kofein, alkohol i crveno meso. Bezglutenska ishrana, kažu naučnici, možda neće pomoći svima niti se generalno preporučuje jer ograničavanje određene vrste namirnica može imati druge neočekivane posljedice na zdravlje.

“Vidjeli smo povezanost između ishrane i menstrualnih bolova. Jedno je istraživanje pokazalo da su ishrana s malo masnoća i veganska ishrana smanjile menstrualnu bol, ali to je bila mala studija, tako da ne možemo donijeti čvrste zaključke”, rekla je dr Poli Koen, specijalista za žensko zdravlje, dodajući da je problem sa studijama ishrane u tome što je vrlo teško kontrolisati druge činioce te ih je zato malo.

(Izvor: Nezavisne novine)

scroll to top