Meksička kuhinja: Pikantno varivo

Sastojci:

1 glavica luka srednje veličine,

4 čehna bijelog luka,

1 kašika čili praha,

500 ml povrtne supe,

200 ml vode,

1 srednje velika zelena paprika,

1 tikvica,

1 šoljica (3-4 lista) kelja,

1 pakiranje (400 g) sjeckanog paradajza,

1 konzerva (400 g) crvenog graha,

1 kašičica origana,

1 šoljica kuhanog kukuruza,

8 slatkih zelenih feferona,

1/2 kašičice kumina u prahu,

1/4 šoljice sjemenki bundeve,

peršun,

so,

biber,

1 kašičica vegete.

Priprema:

1. Ugrijati 1 kašiku supe u loncu. Sitno isjeckati luk, bijeli luk i zelenu papriku, pa dodati u lonac. Dinstati stalno miješajući oko pet minuta. Dodati čili u prahu i dobro promiješati. Doliti ostatak supe, pa staviti sjeckani paradajz.
2. Sitno isjeckati tikvice i kelj i dodati u lonac. Kuhati još 5-10 minuta. Zelenim feferonima izvaditi sjemenke, sitno ih isjeckati i dodati u lonac. Dodati grah, kukuruz, origano, kumin i vegetu.
3. Kuhati dok ne prokuha, pa smanjiti vatru i nastaviti kuhati još 15 minuta. Po potrebi dolijevati vodu.
4. Umiješati sitno nasjeckani peršun, nasjeckane sjemenke bundeve, so i biber po potrebi.

(Kuharica)

scroll to top