Kuhanje krompira, priprema i miješenje tijesta za pripremu knedli mnogima zadaje muke i oduzima puno vremena. Zato će brzi recept za koji vam ne trebaju krompir ni jaja riješiti problem i skratiti vrijeme pripreme.
Sastojci (za 4 osobe):
– 2 šoljice vode
– 2 šoljice glatkog brašna
– svježe šljive ili džem po želji
– so
– 2 do 3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
1. Zakuhajte posoljenu vodu te u nju dodajte brašno.
2. Miješajte dok se brašno i voda povežu i ne obazirite se na grudvice.
3. Na radnu površinu posipajte malo brašna te na to stavite dobijenu smjesu iz lonca.
4. Ostavite da se barem malo ohladi (kako biste mogli mijesiti), u nju dodajte maslinovo ulje i so te sve zajedno dobro izmjesite rukama dok ne dobijete glatko tijesto bez grudvica.
5. Tijesto narežite na komade, u svaki utisnite šljivu ili kašikom marmeladu te dlanovima oblikujte kuglice.
6. Dobijene knedle kuhajte u posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
7. Poslužite ih prelivene maslacem i prezlama, a po želji ih posipajte šećerom ili cimetom.
(Nezavisne novine)