Koje vrste sira su ”najzdravije”?

Svježi sir

Veliki broj sireva koje mi poznajemo ima mnogo masti i natrija, pa nisu preporučljivi za one koji imaju visok holesterol. Međutim, postoje i oni ”zdraviji” sirevi.
Zdravstveni radnici navode da i oni koji imaju holesterol ne trebaju u potpunosti izbaciti sir iz jelovnika. Ovo su četiri vrste sira kojima se pripisuje epitet ”zdraviji”.

Svježi sir

Svježi sir može biti odličan izbor za kardiovaskularno zdravlje jer ima puno proteina i malo masti. Preporučuje se konzumiranje svježeg sira kako bi imali koristi od živih, aktivnih kultura za crijevni mikrobiom, za koji istraživanja pokazuju da je povezan sa zdravljem srca.

Mocarela

Mocarela ima malo zasićenih masti, sa samo tri grama. Najbolje od svega, mocarela sadrži samo 18 miligrama holesterola, što je posebno nisko u poređenju s mnogim drugim vrstama sira.

Feta

Preporučuje se feta sir sa samo 25 miligrama holesterola i nižim sadržajem zasićenih masti (3,5 grama) u poređenju sa većinom sireva.

Djelimično obrana ricotta

Djelomično obrana ricotta pruža kremasti osjećaj u ustima, što je čini odličnim dodatkom za tjesteninu umjesto teške pavlake.

scroll to top