Sastojci: 1 kg luka, 500 gr. mljevenog mesa, 1 glavica crvenog luka, 1 mrkva (izrendana), 6 kašika riže, začini, maslac
Priprema:
Luk očistiti, te ga malo ih sa gornje strane podrezati, a sa donje izbušiti. Glavice se mogu i zasjeći, a možete i cijele staviti da se kuhaju da luk omekša. U vodu staviti malo limuna ili sirćeta. Kad su glavice omekšale staviti ih pod hladnu vodu i luk razdvojiti za filovanje.
Fil se priprema na način da u 5oo grama mljevenog mesa stavite sitno isjeckanu jednu glavicu luka, jednu izrendanu mrkvicu, šest kašika riže i začine (začini od sušenog povrća, bibera i crvene paprike).
Lukovice filujete i poredate u šerpu. Posebno propržite kašiku maslaca, dvije kašike brašna i dodajte 2-3 kašike paradajz sosa, zalijte vodom. Kad prokuha dodajte malo začina od sušenog povrća i prelijte preko lukovica.
Ostavite da se kuhaju na niskoj tempereturi oko pola sata.
(Teglica.ba)