Tapenada – namaz od maslina

Sastojci: 200 g zelenih otkoštenih maslina, 200 g crnih otkoštenih maslina, 5 g sušenih paradajza, 1 kašičica kapara, 2 slana inćuna, 2 kašike iscijeđenog limunovog soka, 3 čehna bijelog luka, 3 kašiče nasitno nasjeckanog svježeg ruzmarina i majčine dušice, 2 kašike žlice maslinovog ulja.

Priprema:

1. Sve sastojke osim maslinovog ulja istresite u blender i blendajte dok ne dobijete kremastu smjesu bez ikakvih komadića bilo kojeg od sastojaka. Potom u smjesu, polako dodajte maslinovo ulje.

2. Dodajte ulja koliko smatrate dovoljnim. Ako pretjerate s uljem, ono će se odvojiti po rubu posude kad namaz pretresete u posudu.

3. Ovaj namaz možete mazati na krekere, hljeba (posebno proteinski kruh) ili neku vrstu voća ili povrća.

scroll to top