Kardiolozi otkrili koje namirnice gotovo nikada ne jedu

Ako želite paziti na zdravlje srca morate saznati koju hranu vrhunski kardiolozi izbjegavaju u 99 posto vremena.

Iako vas nijedna od ovih namirnica neće ubiti ako se pojede s vremena na vrijeme, kardiolozi kažu da su to namirnice koje nikada, ili vrlo rijetko, jedu.

Jetrice

Ako spadate u kategoriju ljudi koja ne voli jetrice, imate sreće. Dr Eleanor Levin, kardiolog sa Univerziteta Stanford, kaže da nikada ne jede jetru.

“Jetrice su crveno meso s izuzetno visokim sadržajem masti. Uglavnom, izbjegavam crveno meso jer ima mnogo zasićenih masti i transmasti, a osim što su loše za srce, zasićene masti mogu izazvati osteoporozu. Jetrice su posebno loše jer su organ koji filtrira toksine, tako da svi toksini obično samo stoje tamo”, kazao je.

Kobasice

Elizabet Klodas, kardiolog iz Mineapolisa, rekla je da izbjegava kobasice za doručak po svaku cijenu.

“One su bogate natrijumom (podstiču viši krvni pritisak) i bogat izvor zasićenih masti, koje podižu očitavanje holesterola. Budući da imamo samo toliko mjesta u našim želucima, hrana poput kobasica za doručak može zamijeniti druge namirnice koje bi mogle bolje promicati zdravlje”, dodala je.

Klodas je napomenula da je svo prerađeno meso, uključujući kobasice, šunku i slaninu, klasifikovano kao kancerogeno od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Ni slanina ni kobasica u sendviču za doručak nisu dobra ideja, pogotovo ujutro kada vam je želudac prazan.

Margarin

Ako i dalje jedete lažni puter, vrijeme je da prestanete, jer je margarin jednostavno loš za vas.

“Margarin se u teoriji čini sjajnom idejom, ali se ispostavilo da je loš kao puter”, rekao je dr. Harmony Reynold, kardiolog u NYU Langone Health.

Krofne

Mnoge krofne pržene su u uljima koje sadrže transmasti, što ih čini teškim za srce, kaže dr. Jayne Morgan, kardiolog iz Atlante.

“Transmasti podižu nivo holesterola i šećera u krvi, doprinoseći dijabetesu tipa 2, srčanim bolestima i moždanom udaru”, rekao je Morgan.

Transmasti su često ‘prikrivene’ na etiketama kao djelomično hidrogenirana ulja, stoga pročitajte svoje etikete i izbjegavajte ih.

Šunka

Možda ste zadnji put jeli šunku dok ste bili u školi, ili je možda još uvijek dio vaše prehrane. U svakom slučaju, vjerovatno je najbolje to preskočiti, smatra dr. James Udelson, šef kardiologije u medicinskom centru Tufts.

“Važno je napomenuti da je ključ zdravlja srca u ishrani slijediti preporučenu ishranu u mediteranskom stilu od strane Američkog udruženja za srce, koja je bogata povrćem, cjelovitim žitaricama, ribom i nekim posnim mesom, orašastim plodovima i mahunarkama”, dodaje.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top