Farmerima TK isplaćena pomoć za jesenju sjetvu

Ilustracija (Foto: Teglica.ba)

Sa 31. januarom završena je isplata pomoći farmerima u Tuzlanskom kantonu za jesenju sjetvu. Kantonalna Vlada je za ovu namjenu iz Budžeta izdvojila 2 miliona KM, a farmeri su dobili po 200 KM po grlu. Pored ove, ista novčana pomoć pružena im je i prilikom prošlogodišnje proljetne sjetve, a sve u cilju očuvanja postojećeg stočnog fonda na području Tuzlanskog kantona.

“Ne možemo reći da to nije bilo od pomoći nama farmerima, što se tiče očuvanja stočnog fonda na području TK, moramo znatno paziti na to i u budućnosti u ovim godinama, jer evo prateći meteorologe i evropska dešavanja da nas takođe čeka jedna sušna godina” ističe Eldin Glibanović, predsjednik Grupacije mljekara TK.

Pored suše poljoprivrednici će se i u ovoj godini ponovo suočiti sa problemom cijena repromaterijala, koje su i dalje u porastu, što bi moglo ugroziti ovogodišnju proljetnu sjetvu koja počinje krajem marta.

”Ponovo imamo te cijene iste, možda čak kada je u pitanju sjemenski materijal i već. Imam informaciju da će sjemenski kukuruz za nekih 50 posto ići još gore, vrećicu kukuruza koju smo plaćali do 110 KM ona sad ide od 140 do 180 KM, tako da moramo dosta računa voditi kada je u pitanju isplata podsticaja, sa nivoa Federacije očekujemo hitnu reakciju ministarstva i hitno donošenje Programa poticajnih sredstava za 2023 godinu”, dodaje predsjednik Grupacije mljekara TK.

Obzirom da je cilj ne samo sačuvati postojeći, nego i proširiti stočni fond, kako bi se obezbijedilo što više domaćeg mlijeka za građane, poljoprivrednici će po formiranju nove kantonalne Vlade tražiti mogućnost da sredstva koja su namijenjena za proizvođače mlijeka budu isplaćena u naredna dva mjeseca kako bi spremno dočekali proljetnu sjetvu. Podsjećamo u ovogodišnjem Budžetu TK za poljoprivredne proizvođače planirano je 12 miliona i 800 hiljada KM

”Mi smo dobili i obećanje da će kroz Rebalans budžeta biti još dodatnih sredstava izdvojenih za poljoprivredu TK, a što se tiče federalnog nivoa imamo tih 164 miliona KM na raspolaganju za komplet poljoprivrednu proizvodnju što je znatno povećanje, međutim to nije između 3 i 6 posto što nas sljeduje po zakonu” kaže Glibanović.

U toku ovog mjeseca na području Tuzlanskog kantona održat će se i sastanak poljoprivrednika Federacije BiH, na kojem će se sagledati trenutna situacija i donijeti određeni zaključci, koji će biti upućeni federalnoj Vladi, a odnosit će se na povećanje poticajnih sredstava, kako bi se lakše prevazišli postojeći problemi poljoprivrednika.

(Izvor: RTV Slon)

scroll to top