Kuhani grašak s mrkvom

Sastojci:
500 gr. graška
2 glavice luka
2 mrkve
paprika
tikvica
paradajz pire
brašno
1 kašikica mljevene paprike
1 vezica peršuna
1/2 kašikice bibera
3 kašike ulja
1 kašikica soli

Priprema:

Luk očistiti, isjeći sitno i propžiti u ulju. Čim promijeni boju dodati mrkvu, papriku i tikvicu, isječene na kockice.

Miješati povrće nekoliko puta oko 5 minuta. Nakon toga dodajete brašno i energično miješate da se ne stvore grudvice.

U dinstano povrće dodajete grašak, te vodu da prekrije povrće.

Nakon što provri, dodajete paradajz pire i so. Začiniti biberom i paprikom.

Ostaviti da vri dok se povrće ne skuha i dok ne ispari dio tečnosti.

Pred kraj kuhanja, dodajte sitno isjeckani peršun.

Napomena: Ako ste od onih ljudi koji uz svako jelo jedu mesu, možete dodati i kockice mesa na početku prijeme jela da se kuha (naprimjer piletina). Bitno je da se dobro skuha.

scroll to top