Suhe šljive smanjuju rizik od razvoja osteoporoze

Američki naučnici sa Državnog univerziteta Pensilvanije nedavno su izdvojili namirnicu koja može značajno da smanji rizik od razvoja osteoporoze.

Najbolje je što je jeftina, a veoma efikasna u sprječavanju problema sa kostima. Riječ je o suhim šljivama. One su veoma bogate polifenolima – prirodnim supstancama sa snažnim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Ranije studije su pokazale da polifenoli smanjuju zapaljenje u ćelijama kostiju i štite ih od oksidativnog stresa (oštećenja slobodnim molekulima kiseonika).

Naučnici su testirali koliko svakodnevna konzumacija ovog voća utiče na ženski organizam. U eksperimentu su učestvovale isključivo žene starije od 50 godina sa visokim rizikom od osteoporoze i bile su podijeljene u tri grupe.

Jedna grupa je jela oko šest suhih šljiva dnevno tokom godinu dana, druga grupa je jela dva puta više, a kontrolna grupa uopšte nije jela suhe šljive.

Nakon nekog vremena, analiza krvi je pokazala da su kod žena koje su jele suhe šljive svakodnevno tokom cijele godine indikatori upale bili primijetno niži nego kod onih iz kontrolne grupe. Zaključak naučnika je da bi se smanjio rizik od osteoporoze, dovoljno je da žene u postmenopauzi jedu svega šaku suhih šljiva dnevno.

Postoji još jedna studija koja je pokazala da redovno konzumiranje suhih šljiva može da poboljša zdravlje kostiju zbog visokog sadržaja probiotika, koji pozitivno utiču na rast korisne crijevne mikroflore, prenose Nezavisne novine.

scroll to top