Svečanim otvorenjem u Mostaru počeo je Šesti međunarodni pčelarski sajam “VI Dani hercegovačkog meda, Mostar 2022”, nakon čega su upriličena i stručna predavanja.
O bolestima pčela i virusima govorila je dr. sc. Violeta Santrač s Veterinarskog instituta “Dr. Vaso Butozan” u Banjoj Luci koja je naglasila kako pčele sada zimuju, dok će ono što je urađeno tek biti vidljivo na proljeće.
”S obzirom na ova klimatska smicanja, načine tehnologije i borbe s veoma opasnim bolestima koje trenutno postoje u košnicama za pčele, vidjet ćemo kakvi su bili postupci. Uvijek je to pitanje lokacije, znanja pčelara te genetike pčele”, smatra ona.
Ističe da je od velike važnosti organizirati ovakve događaje, jer i ostala udruženja proizvođača imaju godišnja okupljanja na kojima čuju ili nauče nešto novo. Ovo je ujedno i način da ih prepozna lokalna zajednica, posebice jer je ono što pčele rade, navodi Santrač, mnogo iznad svega onoga što rade druge stočarske proizvodnje.
”Pčelari ne onečišćavaju prirodu, nemaju te karbonske takse, ne trebaju im veliki resursi za vodu, nemaju nikakve resurse za hranu koje omogućuje društvo. Oni su jednostavno ljudi sakupljači u velikoj borbi da održe zdravlje pčele i vitalnost te zajednice, što je jako teško”, naglasila je Santrač.
Još je ocijenila kako je u današnjem vremenu to mnogo kompliciranije te da je danas teško biti uspješan pčelar.
O novostima u tehnologiji pčelarenja nazočnima je govorio agronom i profesionalni pčelar Petar Trogrilić navodeći kako se pčelari se u zadnjih nekoliko godina nalaze u promijenjenim klimatskim okolnostima.
”Pokušat ćemo danas razjasniti na koji način i kako se pčelar sam u svom radu, u svojoj tehnologiji može prilagođavati da bi ostvario što bolje prinose meda po košnici”, rekao je Trogrlić uoči predavanja.
Pored njih, stručno predavanje održala je i dr. sc. Danijela Petrović, dok se prof. dr. sc. Dragan Bubalo osvrnuo na ocjenjivanje meda, a sajam je završio svečanom dodjelom diploma.
Inače, sajam organizuje Udruga pčelara “Matica” Mostar u saradnji s Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Savezom pčelara HNK.
(Izvor: Fena)