Pripremamo zimnicu: Ajvar

Sastojci:
10 kg očišćene paprike (paprika ”Makedonka”)
2 kg patlidžana
6 litara vode
1 litar ulja
2 dcl šećera (manja šolja)
2 dcl soli (manja šolja)
1 dcl esencije (pola šolje)
bijeli luk (po želji)

Priprema

Očišćene paprike skuhati u vodi u kojoj je dodan šećer, so i esencija. Najbolje je ne kuhati sve odjednom, već naprimjer na dva ili tri puta (ako koristite navedenu količinu paprika). Nakon toga oguliti i skuhati patlidžan u istoj vodi.

Naredni korak je povaditi paprike i patlidžan iz vode, samljeti paprike i bijeli luk, pa onda i patlidžan.

U tu smjesu dodati litar ulja, sjediniti, staviti da peć da se kuha/peče na najvišoj temperaturi. Nakon sat vremena smanjiti temperaturu. Ukupno kuhati/peći sat i po do dva sata.

scroll to top