U staro doba neven su ljudi koristili i kao predskazatelj kiše, odnosno ako su glavice ujutro nakon sedam sati bile zatvorene, znalo se da taj dan treba očekivati kišu.
Danas je poznato i da se, osim u ljekovite svrhe, može koristiti i za prehranu te kao prirodna boja u industriji hrane i kozmetici. Listovi se mogu jesti svježi, kao dodatak salatama.
Bogati su vitaminima i mineralima i po sastavu slični maslačku. I svježe cvjetne latice mogu biti dodatak salatama, dok se osušene, zbog koncentriranijeg okusa, mogu koristiti u čorbama i kolačima.
Top recepti za zdravlje
Nevenova mast za rane
U zdjelici, na laganoj vatri, izmiješajte šolicu svježe iscijeđenog soka od lišća i cvijeta nevena sa dvije šoljice nesoljene domaće masti. Kad se ohladi i stisne, stavite mast na platnenu krpu, namažite na ranu ili čir, pokrije s malo vate i sve učvrstite zavojem ili flasterom.
Čaj za čišćenje organizma
Pomiješajte po 20 grama nevena, maslačka i rastavića te po 10 grama breze, jagorčevine, nane i morača te promiješajte. Oko 4 kašike ove mješavine prelijte sa 750 mililitara vrele vode, promiješajte i poklopite pa ostavite da odstoji jedan sat. Procijedite i pijte po šolicu ujutro, u podne i navečer. Možete zasladiti čaj medom. Pije se dva puta godišnje, u proljeće i na jesen.
Protiv povišenog holesterola
Pomiješajte po 20 grama gloga, nevena, resnika, maslačka i trnjine. Tri kašike smjese prelijte s pola litre provrele vode, promiješajte, poklopite i ostavite sat vremena. Procijedite i pijte tijekom dana.
Protiv upale jajnika
Pripremite čajnu mješavinu od jednakih dijelova majčine dušice, rusomače, listova kupine, listova nevena i listova limuna. Mješavina se usitni, i dobro izmiješa. U litri proključale vode staviti 10 grama mješavine i kuhati poklopljeno pola minute. Kad se čaj ohladi, procijedite i dodajte 6 kašika meda. Pije se 3 puta dnevno po 1 decilitar, prije i poslije jela. Preostala 4 decilitra pijte između obroka, umjesto vode, s malo svježeg limunova soka.
Melem protiv hemeroida i proširenih vena
Zagrijte pola kilograma kvalitetne svinjske masti na tihoj vatri. Kad se istopi, dodajte dvije šake svježih cvjetova nevena i šaku sušenih zelenih, bodljikavih ljuski od divljeg kestena. Pustite da se zapjeni od vrenja, pa maknite s vatre. Miješajte oko pet minuta. Poklopite i ostavite 24 sata na hladnome mjestu. Drugi dan lagano zagrijte i miješajte dok se potpuno ne otopi, pa procijedite kroz sterilnu gazu i prelijte u čistu teglicu. Vene masirajte svaku večer, odozdo prema gore (odnosno prema srcu).