Jednostavan, a bogat i ukusan ručak sa sirom i špinatom, koji mami mirisom i uskusom! Nije ni čudo što svi traže recept za turske palačinke – popularne su zbog turskih serija.
Sastojci za 4 palačinke:
300 g glatkog brašna, 1 žlica maslinovog ulja, 3,5 g suhog kvasca, 1 mala kašika šećera, ½ male kašike soli, oko 2 dl tople vode
Sastojci za nadjev:
100 g mladog špinata
100 – 150 g feta sira
Sol biber + maslinovo ulje za premazivanje
Priprema tijesta:
Kvasac i šećer preliti toplom vodom i ostaviti na toplom nekoliko minuta. U prosijano brašno dodati nadošli kvasac i kašiku maslinovog ulja te umijesiti glatko tijesto. Tijesto pokriti i ostaviti 20 minuta.
Tijesto podijeliti na 8 jednakih dijelova, pokriti i ostaviti na toplom oko 10 minuta. Svaki dio tijesta tanko razviti, 4 dijela nadjenuti špinatom i feta sirom te začiniti.
Poklopiti ne nadjevenim tijestom, rubove spojiti prstima i vilicom te palačinku pržiti na umjerenoj vatri na tavi premazanoj uljem. Peći palačinku 2 – 3 minute, okrenuti i premazati maslinovim uljem. Palačinku peći još 2 – 3 minute, dok obje strane ne dobiju lijepu boju.
(Izvor: Radio Sarajevo)