Sastojci: 700gr mljevenog junećeg mesa, 2 glavice crnog luka, 10 g riže, 3 paprike babure, 2 tikvice (isjeći ih na pola, tako da mogu stati u vašu tepsiju), nekoliko listova raštana ( japraka ), 3 paradajza, 1 kašika mljevene crvene paprike, 1 kašika vegete, 1 kašičica soli, bibera po vašoj želji, 100ml ulja, 1 juneća kocka za supu, 700 ml vode.
Priprema:
- Papriku i tikvice očistiti i izdubiti. Paradajzu odsjeći vrh i izdubiti ga, a unutrašnjost ostaviti. Listove raštana oprati i odsjeći petiljke i zadebljanja na početku listova. Luk očistiti .
- Staviti vodu da provri pa potopiti listove rašatana i kuhati 2 – 3 minute, ocijediti i provući kroz hladnu vodu. Uzeti vatrostalnu, glinenu ili plehanu tepsiju, kakvu imate. Mesu dodati isjeckan crni luk, vegetu, rižu, biber i sve sjediniti. Ovom smjesom puniti papriku, tikvice, paradajz i slagati u tepsiju.
- U listove raštana stavljati meso i zavijati kao sarmice. Luk prokuhati kao raštan par minuta pa provući kroz hladnu vodu i istisnuti sredinu, pa filovati. Uključiti rernu na 200 stepeni.
- Zagrijati ulje pa propržiti crvenu papriku, skloniti sa vatre i zaliti sa paradajzom koji je ostao od dubljenja. Rastopiti kocku za supu u 700 ml vode i dodati papriku i paradajzu ili dodati samo vodu i vegetu. Zaliti svo povrće i staviti da se peče.
- Peći oko 2 sata uz povremeno okretanje paprike, tikvica i sarmica, da suviše se ne ispeku gore. Gotovu dolmu poslužiti toplu sa kajmakom.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)